teisipäev, 18. november 2014

Rühmatöö

Kuidas me filmi tegime


“Õpikeskkonda otsimas”
Tiina Treibold, Aet Mikli



Alguses oli meid kuus. Plaanisime teha videofilmi uhke stsenaariumi ja kõige juurdekuuluvaga. Siis aga tulid elu vahele ja lisaks selgus, et grupp (vist) ei tohigi nii suur olla. Jäime kahekesi ja asusime tööle.


Kuna aeg oli selleks hetkeks juba poole peale tiksunud, tundus ainuvõimalik kasutada midagi äraproovitut. Nii saigi meie rühma töövahendiks animatsiooniprogramm GoAnimate. Selle programmi plussiks oli see, et ta on tuttav ja üsna suureks miinuseks asjaolu, et tasuta saab sellega teha ainult 30 sekundilise klipi. See miinus pöördus aga plussiks, andes võimaluse klippide kokkulõikamine ära õppida. Tasuta variandis ei saa ka faili alla laadida, mistap tuli animatsioonidest kõigepealt ekraanisalvestus teha. See seletab ka logo olemasolu all vasakus nurgas:).


Töö ise käis umbes nii, et ühe meeskonnaliikme poolt olid ideed ja teise poolt tehnline teostus. See variant toimis suurepäraselt ja kõik läks nagu lepase reega. Pisuke hämminguhetk tekkis siis, kui asusime ekraanisalvestust tegema. Nimelt selgus, et kui animatsiooni- ja ekraanisalvestusprogramm korraga käima panna, siis sekkub protsessi keegi kolmas ja mudab pisut animatsiooni rütmi. (Tõsi, ilmselt oleneb see interneti kui arvuti vägevusastmest, sest animatsioon on 100% veebipõhine, ekraanisalvestus aga mitte).  Seega ei ole jäädvustunud pilt just täpset selline nagu originaalis...muide, vähemalt üks koht läks selle sekkumise tõttu isegi paremaks.


Salvestusele järgnesid lugematud tunnid Movie Makeri seltsis, muusika loomine ja helitausta kujunduse otsimine, lõikamine, salvestamine, tegemine ja ümbertegemine.
See kõik võttis kaua aega ja tulemus ei ole kaugeltki täiuslik - näiteks on tiik, millesse langes kivi, ilmselgelt kaadrist väljas:).
Tähtsam on ehk see, et ühe sellise tervikülesande esmakordse teostamise jooksul õpib lühikese ajaga palju oskusi ja nende osasokusi. See on tõepoolest oluline ja väga imeline asjaolu!


Mida edaspidi teisiti teha? Kindlasti arvestada korraliku tehnikaga - seekord läks pisut liiga palju kvaliteeti kaduma just ebapiisvalt funkava tehnika tõttu.

Kindlasti tuleks uurida teisi ja paindlikumaid animatsioonivõimalusi. Kui otse keskkonnast ei saa mp4 formaati salvestada, muutub protsess pisut liiga aeglaseks.

Kasutatud abivahendid: 

* animatsioonikeskkond GoAnimate, 
* veebialbum Pixabay.com, 
* pilditöötlusprogramm Paint.net, 
* ekraanisalvesti Screencast-o-Matic, 
* filmitöötlusprogramm MovieMaker, 
* noodigraafikaprogramm Sibelius,
* Youtube.com taustahäälte tarvis,
* Youtube to mp3 helifailide salvestamiseks
* Audio Cutter pro heliklippide lõikamiseks

Kommentaare ei ole: